CENTRUL DE DIAGNOSTIC MEDICAL
022 22 04 04 CHIȘINĂU, STR. TIGHINA 49/5, STR. N. TESTEMIȚANU 29/5
BĂLȚI, STR. DECEBAL 126/1

INTERVIU CU DR. DUMITRU CRAVCENCO

1.     Ați putea să începeți prin a ne spune câteva cuvinte despre dumneavoastră și experiența dvs. în acest domeniu?

Dr. Cravcenco: Sunt medic imagist de categorie superioară și lucrez în acest domeniu de peste 10 ani. În această perioadă, am avut ocazia să lucrez cu diferite tipuri de echipamente de diagnosticare prin imagini, inclusiv tomografe computerizate de ultimă generație.

2.      Cum ați descrie evoluția tomografiei computerizate în ultimii ani?

Dr. Cravcenco: Evoluția tomografiei computerizate în ultimii ani a fost una spectaculoasă. Datorită cercetărilor și inovațiilor, tomografele computerizate de astăzi oferă o calitate a imaginilor mult superioară față de cele de acum 10-15 ani (1). În plus, aparatele sunt din ce în ce mai rapide și mai precise, ceea ce ne permite să diagnosticăm cu exactitate afecțiuni care, în trecut, ar fi putut rămâne nedepistate.

3.     Care sunt cele mai mari beneficii pe care inovațiile în tomografia computerizată le-au adus pentru pacienți?

Dr. Cravcenco: În primul rând, beneficiul principal este acuratețea diagnosticului. Datorită tehnologiilor moderne, tomografia computerizată ne permite să detectăm și să evaluăm în detaliu o gamă largă de afecțiuni, precum tumorile, malformațiile vasculare sau leziunile traumatice (2).

De asemenea, un alt beneficiu important este reducerea timpului de examinare. Acest lucru este esențial în cazul pacienților cu afecțiuni grave sau în situații de urgență, când fiecare minut contează.

În plus, tehnologiile moderne au dus la scăderea semnificativă a dozei de radiație pe care pacienții o primesc în timpul unei tomografii computerizate (2). Acest lucru este important pentru protecția sănătății pacienților, în special în cazul celor care necesită examinări multiple.

4.     În contextul acestei evoluții rapide, care sunt cele mai recente inovații în tomografia computerizată?

Dr. Cravcenco: Una dintre cele mai recente inovații în domeniu este tomografia computerizată spectrală (3), care permite analiza detaliată a compoziției chimice a structurilor din organism. Această tehnică are potențialul de a revoluționa diagnosticul și tratamentul unor afecțiuni precum bolile cardiovasculare, tumorile și afecțiunile inflamatorii.

O altă inovație recentă este tomografia computerizată cu reducere semnificativă a dozei de radiații, datorită unor tehnologii avansate de reconstrucție a imaginilor și a sistemelor de detecție mai eficiente (4). Această evoluție permite efectuarea examinărilor cu o doză de radiații mult mai mică, fără a compromite calitatea imaginilor obținute.

De asemenea, dezvoltarea inteligenței artificiale și a algoritmilor de analiză a datelor a început să fie aplicată și în domeniul tomografiei computerizate (5). Aceste tehnologii pot ajuta la identificarea automată a anumitor caracteristici ale imaginilor, precum prezența tumorilor sau a unor anomalii vasculare, ceea ce poate crește eficiența și acuratețea diagnosticului.

5. Ce sfaturi ați oferi pacienților care urmează să facă o tomografie computerizată?

Dr. Cravcenco: Primul sfat pe care l-aș oferi este să aleagă un centru medical care utilizează echipamente moderne și tehnologii avansate în domeniul tomografiei computerizate, precum SCANEXPERT.  Acest lucru poate avea un impact semnificativ asupra calității imaginilor și a acurateței diagnosticului.

De asemenea, este important ca pacienții să urmeze indicațiile medicului și ale personalului tehnic înainte și în timpul examinării. Aceasta poate include recomandări referitoare la alimentație, administrarea de substanțe de contrast sau poziționarea corectă a corpului în timpul tomografiei.

În cele din urmă, pacienții trebuie să discute cu medicul lor despre orice preocupare legată de procedură, inclusiv posibilele efecte secundare ale substanțelor de contrast sau eventualele riscuri asociate cu expunerea la radiații.

Sper că aceste informații vor ajuta pacienții să înțeleagă mai bine beneficiile tomografiei computerizate și să se simtă mai încrezători înainte de a efectua o astfel de examinare.

Dacă doriți să aflați mai multe despre tomografia computerizată sau aveți nevoie de o consultație, echipa SCANEXPERT vă stă la dispoziție. Nu ezitați să ne contactați la numărul de telefon 022 22 04 04.