CENTRUL DE DIAGNOSTIC MEDICAL
022 22 04 04 CHIȘINĂU, STR. TIGHINA 49/5, STR. N. TESTEMIȚANU 29/5
BĂLȚI, STR. DECEBAL 126/1

INTERVIU CU DR. LUDMILA TERTÎȘNÎI

Dr. Ludmila Tertîșnîi este un medic cu experiență de peste 10 ani în domeniul imagisticii prin rezonanță magnetică, inclusiv pediatrice. În acest interviu, ea ne va împărtăși perspectiva sa asupra importanței cruciale a imagisticii prin rezonanță magnetică în identificarea și monitorizarea problemelor de sănătate la copii.

Dr. Tertîșnîi, ne puteți explica ce înseamnă imagistica prin rezonanță magnetică și cum funcționează aceasta pentru copii?

Dr. Tertîșnîi: Imagistica prin rezonanță magnetică este o modalitate neinvazivă de a vizualiza structurile interne ale corpului. La copii, este folosită pentru a diagnostica o multitudine de condiții, de la afecțiuni neurologice până la cele musculo-scheletice, fără a expune copilul la radiații nocive (1).

Ce avantaje oferă imagistica  prin rezonanță magnetică în comparație cu alte metode de diagnosticare, mai ales în cazul copiilor?

Dr. Tertîșnîi: Imagistica  prin rezonanță magnetică are avantajul de a produce imagini detaliate ale structurilor interne ale corpului, fiind esențială pentru diagnosticarea corectă a multor afecțiuni. În plus, deoarece este non-invazivă, copiii nu se confruntă cu anxietatea sau disconfortul asociate cu alte metode de diagnostic (2).

Ce tipuri de probleme de sănătate la copii pot fi identificate prin imagistica prin rezonanță magnetică?

Dr. Tertîșnîi: Imagistica prin rezonanță magnetică poate identifica o gamă largă de probleme de sănătate la copii, inclusiv afecțiuni neurologice, afecțiuni ale țesuturilor moi precum mușchii și tendoanele, probleme ale sistemului osos și multe altele (3).

Având în vedere că lucrați cu copii, cum îi pregătiți pentru o procedură de imagistică prin rezonanță magnetică?

Dr. Tertîșnîi: Înțelegem că procedurile medicale pot fi stresante pentru copii, așa că facem tot posibilul pentru a le face experiența cât mai confortabilă. Explorăm procedura în termeni pe care copilul îi poate înțelege și răspundem la toate întrebările pe care acesta le-ar putea avea. De asemenea, încercăm să creăm un mediu calm și reconfortant în sala de imagistică (4).

Ce sfaturi aveți pentru părinți înainte de a aduce copilul pentru o procedură de imagistică prin rezonanță magnetică?

Dr. Tertîșnîi: Recomand părinților să discute cu copilul despre procedură înainte de a veni la clinica. Explicarea în termeni simpli a ceea ce se va întâmpla poate ajuta copilul să se simtă mai confortabil. De asemenea, este important să se asigure că copilul este bine alimentat și odihnit înainte de procedură, pentru a minimiza orice disconfort (5).

Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de o consultație, vă rugăm să sunați la 022 22 04 04 pentru a programa o programare. Suntem bucuroși să vă ajutăm și să vă oferim informații utile pentru menținerea sănătății copiilor dumneavoastră.